Bademiljø.no

Miljøvennlig bad med omtanke for materialer og produksjon
Bademiljø-redaksjonen

Skrevet av
Bademiljø

Slik får du et mer miljøvennlig bad

Det er fullt fokus på en grønnere verden, og nå er det viktig at vi alle gjør vårt for miljøet. Når det kommer til deg og ditt bad, er det flere grep du kan ta for å bidra til dette. Både stort og smått. Her er våre tips.

Enkle og effektive grep

Det er lett å tenke at du alene ikke kan gjøre noen forskjell. Det er helt feil. Dersom vi alle tar små grep blir effekten betydelig. Moderasjon er et stikkord her.

Du trenger ikke la vannet stå å renne mens du pusser tennene, eller når du sjamponerer og balsamerer håret. Tar du en litt kortere dusj, eller reduserer varmen litt, sparer du varmtvann der også.

Det å dusje er også langt mer energisparende enn å fylle et badekar. Har du gulvvarme er det penger og miljø og spare også her, dersom du modererer strømforbruket og senker temperaturen på termostaten.

1 Bytt til sparedusj

Et “gammeldags” dusjhode bruker rundt 160 liter vann på en 10 minutters dusj. Sparedusjer har fått et ufortjent dårlig rykte. Dagens moderne sparedusjer gir nemlig akkurat den samme gode følelsen ved hjelp av høyere trykk og lufttrykk i dusjstrålene. Du kan faktisk spare opp til 60 prosent av varmtvannsforbruket ved å installere en sparedusj.

2 Bytt til et berøringsfritt servantbatteri

Når du skal velge kran på badet kan du også her ta miljøvennlige og økonomiske hensyn. I et tradisjonelt blandebatteri renner det omtrent 13 liter vann i minuttet. Hos nyere modeller er vannmengden redusert helt ned til 5 og 6 liter i minuttet. Det finnes også smarte, berøringsfrie servantbatterier hvor vannet styres av sensorer – noe som begrenser forbruket ytterligere.

Oras Electra berøringsfritt servantbatteri i sort med sensor

Oras Electra er et smart berøringsfritt servantbatteri med Bluetooth-sensor. Sensoren gjør at du kan pusse tenne med god samvittighet uten å slå vannet av og på – en smart måte å minimere vannforbruket i hjemmet på.

Sjekk ut flere berøringsfrie kraner til badet.

3 Bytt bereder

Utviklingen går fremover, også når det kommer til varmtvannsberedere. Har du en gammel bereder vil både lommebok og miljø tjene på at du bytter til en nyere variant. De nye varmtvannsberederne er bedre isolerte og kan faktisk redusere varmetapet med opptil 50 prosent - sammenlignet med en gammel bereder.

Her er 5 grunner til hvorfor du burde bytte varmtvannsbereder

4 Bytt toalett

Du kan også begrense vannforbruket ved å bytte fra gammelt til nytt toalett. Eldre toaletter bruker ofte mye mer vann når du trekker ned. På nyere toaletter har du gjerne to spylemengder, samt mulighet til å justere spylemengden.

5 Velg bærekraftige materialer

Plast er blitt versting nummer én. Både som plastavfall og mikroplast. Bildene i hodet av et hav som inneholder mer plast enn fisk, er mildt sagt skremmende.

Dersom du velger bærekraftige materialer som tre, kork, bambus, økologisk bomull, glass og keramikk når du skal kjøpe møbler og interiørtilbehør til badet, gjør du en god gjerning. Dette er materialer som har god holdbarhet, og som skaper en lun og eksklusiv følelse på badet.

Woodio Flow badekar i massivt trekompositt i fargen nautral

Woodio lager servanter, toalett og knagger av resirkulert tre. Signaturmaterialet er verdens første 100 % vanntette massivtrekompositt med minimalt karbonavtrykk.

Andre miljøvennlige og bærekraftige tips til badet:

  • Ta færre og kortere dusjer. Visste du at du kan spare opptil 22 000 liter vann i året ved å dusje i 5 minutter i stedet for 10?
  • Skru gjerne av vannet mens du såper deg inn eller tar i sjampo.
  • Slå av kranen mens du pusser tennene.
  • Om du ikke har LED-lys på badet, skift til dette neste gang du skifter lyspærer eller installerer ny belysning.
  • Velg miljøvennlige og mer bærekraftige produkter – fra møbler, håndklær, pleiemidler og til andre materialer.
  • Tenk langsiktige løsninger, slik at du kan ha glede av badet i mange år fremover.

Trenger du noen tips til hvordan du kan velge mer miljøvennlige produkter til bad og kjøkken? I tillegg til et stort utvalg av produkter, finner du hos oss i Bademiljø dyktige prosjektledere, rørleggere og baderomdesignere. Ta kontakt med din nærmeste Bademiljø-butikk, så hjelper vi deg!

Følg oss gjerne på Pinterest og Instagram for mer inspirasjon og råd.

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av baderomdesignere, fageksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.