Gå til hovedside for: Produkter
Gå til hovedside for: BADEROM
Gå til hovedside for: KJØKKEN OG VASKEROM
Gå til hovedside for: VARME OG VARMTVANN
Gå til hovedside for: INNEKLIMA OG UTEMILJØ
Gå til hovedside for: Pusse opp badet
Gå til hovedside for: Finn din stil
Gå til hovedside for: Varme & Energi
Innbygging av badekar bilde

Skrevet av
Heidi Mittun-Kjos

INNBYGGET BADEKAR, EN DEL AV ET HELSTØPT BAD

Det er mye å velge i når du skal innrede med badekar. Frittstående, hjørnekar, massasjekar, sittekar – eller du kan bygge det inn i interiøret. Vi skal se litt nærmere på fordeler og ulemper ved innbyggingsbadekar og hvilke muligheter som finnes.

Det er først og fremst estetiske hensyn som gjør at mange foretrekker å bygge inn badekaret. Noen ønsker et statement-badekar som tar mye plass og blir et blikkfang, mens andre ønsker at badekaret i stedet skal gli inn som en naturlig del av interiøret. Da er innbygging et godt alternativ, badekaret blir en del av rommet og veggene. Rengjøring er den eneste praktiske fordelen med løsningen, det er lettere å vaske langs rette vinkler fremfor å komme til under et badekar med løveføtter.

Det finnes ingen begrensninger hva gjelder form på badekaret når det skal bygges inn, alt er mulig. Men ta i betraktning at jobben med tilrettelegging for bekledning av fliser er større hvis vinklene ikke er rette eller rettvinklede.

Vi snakket med fagansvarlig Olav Råken om hva som er viktig å huske på når badekaret skal mures inn. Han forteller: - Det er viktig at badekaret er stabilt og står «på egne ben» selv om det skal mures inn. Når det gjelder sluk så er krav om tilgjengelighet det viktigste. Man skal alltid kunne komme til sluket slik at rengjøring kan foretas. Dette innebærer at man må ha en eller flere inspeksjonsluker. Hvis man har massasjekar er det spesielt viktig å huske på tilgang via luker, da det kan bli nødvendig med service og reparasjonsarbeider på motor, pumper og armaturer. Ikke minst er luker viktig i forhold til utlufting, noe  som i høyeste grad må prioriteres på våtrom. Når det gjelder underlag for flislegging av frontene benyttes våtromsplater. Disse kan enkelt  bearbeides med både hyller og trappetrinn. Det er likevel lurt å tenke på at innsteget til karet ikke blir for stort og at våte fliser er glatte når man vurderer trappetrinn. Ingen ønsker å falle på harde fliser. Viktigere enn alt annet, husk at badet alltid skal bygges forskriftsmessig tett før innmuring starter.

Innbygging kan være en fin og kreativ løsning, men trenger god planlegging for at resultatet skal bli optimalt. Lykke til!

Laufen

Dekorativt og innbygget hjørnekar fra Laufen

Laufen

Løsning fra Laufen

Laufen

Nye former fra Laufen

Om forfatteren

Heidi Mittun-Kjos

Gjennom sitt arbeid som art director og designer har Heidi mange års erfaring med å se etter gode visuelle løsninger. På denne siden gir hun deg gode råd om stiler, trender, design og smarte løsninger til badet.