Grønne planter til badet

Skrevet av
Bademiljø

Grønn glede - Lekre planter som trives på badet

Et baderom bør preges av ro, harmoni og balanse. Og med vakre, grønne vekster skaper du et ekstra avslappende sted å være. Her er seks forslag til planter som trives med fukt og uten alt for mye lys.

Tekst: Bademiljø. Foto: Getty Images

Grønne planter har mange gode egenskaper. Ikke bare hjelper de til med å rense luften. De har også en beroligende effekt på oss mennesker. Og er det et sted hvor du skal finne fred, ro og tid til deg selv, er det på baderommet. Men det er ikke alle planter som vil trives her. Mange bad har mindre lys enn andre rom. Luftfuktigheten er også langt høyere, og faktorer som dette gjør at du bør velge planter som setter pris på akkurat disse forholdene. Her er noen av våre favoritter - som alle vil gjøre ditt bad til et hyggeligere sted å være.

FLAMINGOBLOMST 

Stilistisk plante med lekre røde blad. Denne planten gir ikke opp om du glemmer den en stund. Men når bladene henger litt med nebbet, er det et tegn på at du bør frem med vannkannen. Dette er en tropisk plante, som trives best i jevn romtemperatur. En flamingo må ikke utsettes for trekk eller temperaturer under 15 grader. Litt som oss mennesker, med andre ord.   

KAKTUS OG SUKKULENTER

Dette er planter som lagrer vann i bladene, stammen, eller lignende. Ildtopp og Aloe Vera er typiske sukkulenter. Kaktuser kjennetegnes ved at de har "puter" på stilken, hvor det vokser ut torner, hår og/eller blader. Alle kaktuser er sukkulenter, men ikke alle sukkulenter er kaktuser. Dette er vekster som kan tåle lange perioder med lite vann, og som trives godt i det fuktige miljøet som baderommet er. Men det kan være lurt at du av og til setter disse plantene i et lyst miljø, slik at de får sin dose av lys. En sukkulent som står for lenge for mørkt vil begynne å strekke seg.

ZAMIOCULAS 

Her snakker vi om en svært dekorativ plante med sine vakre, blanke, grønne blader. Planten er også svært lettstelt, og skal ikke ha for mye vann. Det er viktig at den tørker opp mellom hver vanning. Det er også viktig at du bruker romtemperert vann. Lysmessig trives denne best i skyggen, og må ikke utsettes for direkte sollys. Også her er det essensielt at temperaturen holdes over 15 grader, for at din Zamioculcas skal trives.

VENUSHÅR 

Bregner finnes i utallige varianter, men vi har veldig sans for Venushår. Denne slekten består faktisk av hele 200 forskjellige arter, så du kan si det er nok å velge mellom. Felles for alle er at de er svært lettstelte. De trenger ikke sollys, fordi bregnen er såkalt selvforsynende. Bregnens blader skades faktisk dersom den får for mye sol. For å holde planten pen skal du bare sørge for å vanne den med moderate mengder tre ganger i uken, og fukte plantens blader en gang i blant.

FREDSLILJE

Her har du en av de beste luftfriskerne blant de grønne vekstene. Svært dekorativ med sine grønne blader og hvite blomster. Vann godt igjennom planten med lunkent vann, og la jorden tørke litt før du vanner på nytt. Kjenn etter med fingeren og gi vann når jorden er lett fuktig. Dusj gjerne hele planten en gang i måneden, så holder bladene seg friskere. Skyll bort jorden og sett planten i en glassvase eller skål. Så holder du på plass røttene med noen fine steiner. Fredsliljen er en av de plantene som tåler å stå med røttene rett i vann. Bytt vann annen hver uke.

VINDUSBLAD 

Denne planten har virkelig opplevd et comeback de siste årene, og blir humoristisk kalt for plantenes supermodell. Har du litt størrelse på badet kan dette være et godt alternativ. Den trenger svært lite lys og bør tørke inn mellom hver vanning. Opprinnelig kommer denne planten fra den søramerikanske regnskogen, og passer fint dersom du vil ha litt jungelfølelse på badet.

Om forfatteren

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av produkteksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.