NS 3600 setter høye dokumentasjonskrav bilde

Skrevet av
Bademiljø

NS 3600 setter høye dokumentasjonskrav

Uten dokumentasjon på utført arbeid kan et nytt bad få samme verditakst som et gammelt oppussingsobjekt. Årsaken er NS 3600.

Det høres for utrolig ut til å være sant, men NS 3600 er en standard som “definerer krav til hva en teknisk tilstandsanalyse av bolig minst skal omfatte for at kjøper og selger skal ha et beslutningsgrunnlag i forbindelse med omsetning av bolig”. Enkelt forklart - det er en grundig tilstandsrapport, eller boligsalgsrapport som det også kalles, som forteller hvilken tilstand boligen din er i. Og kan du ikke dokumentere at den er i god stand, kan det få kostbare konsekvenser.

Badet årsaken til krangel 

For dessverre er det slik at det er badet som er synderen når vi ser på årsaker til hvorfor det er så mange tvistesaker her til lands. Nesten én av fire boligkjøpe ender med krangel, og badet er den hyppigste årsaken.

Denne trenden vil myndighetene, Forbrukerrådet og Eiendomsmeglerforatakenes Forening (EFF) snu, og derfor anbefaler takstbransjen og meglerbransjen at alle boligsalg skal komme med en boligsalgsrapport fra og med 2015. Da kan det bli dyrt for de som ikke var så nøye med dokumentasjonen når de pusset opp. Derfor gjelder det å velge håndverkere som kan garantere for arbeidet som gjøres.

Unngå å få strykkarakter

Ved bruk av NS 3600 kommer også et helt nytt karaktersystem som forteller hvordan ting står til med hus og hjem. Alt fra vedlikehold og standrad til elektrisk anlegg og baderom blir vurdert, og karakterskalaen går fra null til tre. Null er feilfritt, mens tre tilsier at det eksisterer alvorlige feil og mangler som må utbedres.

Og her gjelder det å ha orden i papirkurven. Kan du ikke dokumentere arbeidet som har blitt gjort, får badet automatisk karakteren 2, selv om alt er gjort etter lærerboken. Da kan det være en enkel sak å anta at penger har gått tapt dersom du har brukt hundretusener på nyttesløs oppussing.

Så hva gjør du for å unngå å gå i NS 3600-fella? Du velger en skikkelig rørlegger som kan jobben sin og som ikke bare tar penga og går, men som gir deg nytt bad og god dokumentasjon i bytte.

Gjør en god investering

Jo mer du kan dokumentere om boligen din jo bedre. Den dagen du skal selge og håper spent på en verdiøkning, kan dette være avgjørende for prisen du kan forvente å få. Velger du dyktige håndverkere ansatt i seriøse bedrifter  kan du være sikker på at du har gjort en god investering.

Så ta vare på kvitteringer, alle papirer, fotografer underveis i prosessen og sørg for at de du har hyret inn til å gjøre jobben dokumenterer og bruker Sintef-godkjente materialer. Gjør du det, bør ikke NS 3600 skremme deg. Gjør du det er NS 3600 et fortrinn den dagen du skal selge.

Om forfatteren

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av produkteksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.