Gå til hovedside for: Produkter
Gå til hovedside for: BADEROM
Gå til hovedside for: KJØKKEN OG VASKEROM
Gå til hovedside for: INNEKLIMA OG UTEMILJØ
Gå til hovedside for: VARME OG VARMTVANN
Gå til hovedside for: Pusse opp badet
Gå til hovedside for: Finn din stil
Gå til hovedside for: Varme & Energi
Dusjkabinett Bademiljø Nevada

Skrevet av
Bademiljø

Finn ditt perfekte dusjkabinett

Det er mange ting å ta hensyn til når du skal pusse opp badet. Vår store dusjkabinett-guide gir deg gode tips og hjelper deg ett steg nærmere drømmebadet.

STØRRELSE

Det første du må sjekke er hvor stor plass du har til rådighet. Et større bad, gir selvsagt mer plass å boltre seg på. Du kan få dusjkabinetter fra 70x90 cm og opp til 101x101 cm.

Da er det viktig å huske på at den faktiske plassen du trenger alltid vil være noe mer enn selve målene på dusjkabinettet. Vi anbefaler å regne med cirka 10 cm ekstra slik at du får plass til nødvendige rør og slanger bak dusjen.

Det er i mange tilfeller mulig å la dusjkabinettet stå nærmere veggen også, men da bør du kontakte en rørlegger for omlegging av rørene på badet.

PASS PÅ Å VELGE RIKTIG KORTSIDE

Det er ikke uvanlig å ha en vegg som er kortere enn den andre, og det er så klart laget asymmetriske dusjkabinetter for disse. Du kan få kabinettet i for eksempel 70x90 cm eller 90x80 cm.

Det er ekstremt viktig å merke seg hvilken vegg som er den kortere veggen. Har du for eksempel kun 70 cm til rådighet på venstre vegg, må dusjkabinettet har kortsiden sin på venstre side. Dette er ikke alltid like lett å se ut i fra et bilde, så les nøye eller ta kontakt med forhandleren for å spørre. Eller så kan en strektegning ofte gi god veiledning når du skal finne ut hvilken dusjvegg som er den korteste, men er du usikker kan produktkataloger og butikkpersonale være til god hjelp.

Bademiljø Nevada 2.0 dusjkabinett kan leveres i både 90x90 cm, 70x90 cm og 90x70 cm.

STØRRELSE OG PLASSERING PÅ DØRÅPNING

Om du skal unngå å gå sidelengs inn i dusjen gjør du det lurt i å sjekke størrelse og plassering på døråpningen i kabinettet. En smal åpning på 33,5 cm mot en større åpning på 80 cm, kan ha mye å si for hvor lyst man har til å ta en dusj. Om det blir en kamp å komme seg inn i dusjen, blir ikke baderomsrutinen spesielt hyggelig. Bilder og strektegninger vil som regel gi deg en god indikasjon på plasseringen av døråpningen.

Standarden for de fleste dusjkabinetter er skyvedører, så for disse er ikke plassen et så stort problem. Men ønsker man en dusj med slagdører som åpnes ut i rommet, må man være oppmerksom på at disse vil ta vesentlig mer plass en skyvedørene. I tillegg gir en slagdør som regel større dusjåpning enn hva skyvedører gjør.

INR Bric Modell 4 dusjkabinett

INR Bric modell 4 med 80 cm døråpning

HØYDE

Nå som du har sjekket størrelsen for gulvplassen og plassen man trenger for å komme seg raskt inn i dusjen, må du huske på å sjekke høyden. Mål høyden på badet ditt fra gulv til tak for å være på den sikre siden. Spesielt baderom på hytter og i kjellere har en tendens til å ha noe lavere takhøyde, og kan derfor by på en utfordring når du skal velge din nye dusj. De fleste dusjkabinett har en høyde fra cirka 210 cm og opp til 228 cm.

Skulle du være en av de uheldige som har et litt lavere tak og ikke kan velge en standard høyde, kan du spesialbestille «INR Bric Modell 2 Høydetilpasset» på mål mellom 180-212 cm. Men skulle du likevel ønske et helt standard dusjkabinett, kan du velge Macro Design lav modell som måler 187 cm i høyden.

Er det du som skulle være av det høyere slaget, kan vi anbefale INR Bric Modell 3 som måler 228 cm i høyden.

Det er ingen forskrifter eller krav om at du må ha luft mellom kabinettet og taket, men man bør sørge for noe lufting for å unngå fuktskader.

MATERIAL PÅ DUSJKAR

Du kan få dusjkar i tre materialer; støpemarmor, emaljert eller akryl.

Støpemarmoren er et tyngre materiale og blir derfor ansett som mye stødigere enn de andre. Tyngden gjør at dusjen ikke er «riglete» og er derfor gjerne dyrere enn de andre alternativene. Støpemarmor kan også oppleves som at det er varmere å stå på enn emaljert dusjkar eller dusjkar i akryl. En annen fordel med å investere litt ekstra i støpemarmor, er at disse dusjkarene ofte er utstyrt med hjul slik at man kan dra dusjkabinettet fram for rengjøring bak.

Emaljerte dusjkar var svært populært før i tiden. Fordelen med dette er at det holder i mange år, men ulempen er at det kan oppleves som et kaldt gulv når man går inn i dusjen.

Akrylkar er laget av et mykere materiale enn de to andre, og man kan derfor ikke forvente at dette har like lang levetid som de dusjkarene og kabinettene som koster litt ekstra. Man finner som regel akrylkarene i de aller billigste dusjkabinettene. Macro Flow Semi har et dusjkar laget av støpemamor som blir ansett som et stødig materiale.

Macro Design Flow Semi dusjkabinett

HVA ER INKLUDERT?

Ønsker du en pakkeløsning hvor både blandebatteri og dusjsett er inkludert? Eller vil du ha integrerte hyller som du kan plassere såper og andre produkter på? Husk å se etter hva dusjkabinettet du vil ha faktisk har inkludert i pakken, så slipper du en uhyggelig overraskelse når dusjen er ferdig montert og du er klar for din første dusj.

Noen kabinetter leveres med et dusjbatteri og termostat som standard. Siden de er laget for det dusjkabinettet, er de uten tvil den beste løsningen å gå for. Man kan også få dusjkabinett som leveres uten blandebatteri slik at du skal kunne velge det dusjbatteriet du selv ønsker. Om du går for dette alternativet, anbefaler vi å kjøpe et smalere blandebatteri slik at du ikke dulter bortpå batteriet mens du dusjer. Ved å ha et smalere blandebatteri minsker du også faren for å brenne deg på det i dusjen.

Siden selve dusjen og dusjstangen som oftest er inkludert i dusjkabinettet, anbefaler vi deg om å få teste dusjstrålen før du bestemmer deg. Det kan være store forskjeller som gir ulik dusjopplevelse, men det er alltids mulig å bytte ut hånddusjen til en som har en stråle du liker bedre.

Porsgrund Bad Showerama 8-5 dusjkabinett

NGE MULIGHETER FOR INDIVIDUELLE TILPASNINGER

Form og farge

Det finnes flere former å få dusjkabinettet i. Det kan være buet, rett eller ha en kantet fasett, hva du velger bør stå etter egen smak, men det er visse ting å tenke på. Velger du for eksempel et firkantet kabinett vil du få bedre plass inne i dusjen, men dette krever mer plass av selve badet. Så her må du velge mellom mye gulvplass i dusjen eller utenfor dusjen. Deretter må man tenke på hvilken farge man ønsker på dusjkabinettet sitt. Standarden er hvite profiler og aluminiumsprofiler, men man kan få ulike variasjoner som frostet aluminium eller blank. Ønsker man noe mer dristig, er det også mulig å få tak i røde eller sorte dusjkabinett. Ønsker du å stå enda mer ut i mengden kan man i noen tilfeller kombinere profilfargene.

Macro Design Box Black Two dusjkabinett

Glasstype

Nå har vi vært gjennom alt fra størrelse og blandebatteri til kar og farger, så nå skal vi ta for oss selve glasset. Klart glass er som regel standard på de fleste dusjkabinett, men her kan man også få frostet glass, en frostet stripe, sotede glass eller et mønstret glass. I mange tilfeller kan også disse kombineres. Man kan for eksempel bruke frostet glass på bakveggene for å skjule slanger og rør bak dusjkabinettet. Er man av den sjenerte typen så kan man bruke en frostet stripe på tvers av glasset som skjuler ens edlere deler, men likevel gir deg utsyn.

INR Bric Modell 5 med frostet stripe

Har du ytterligere spørsmål til hva du bør tenke på når du skal velge din nye dusj, så kan du ta kontakt med oss på Facebook eller komme innom en av våre forhandlere.

Lykke til med valg av nytt dusjkabinett!

Om forfatteren

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av produkteksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.