Bademiljø.no

Nyt en varm dusj med riktig varmtvannsbereder
Bademiljø-redaksjonen

Skrevet av
Bademiljø

5 grunner til å bytte varmtvannsbereder

Det kan være god økonomi i det å bytte varmtvannsbereder. Bedre energieffektivitet kan gjøre det til en lønnsom investering.

Ingenting varer evig. Heller ikke en varmtvannsbereder. De mest brukte modellene har en anbefalt brukstid på mellom 10 og 20 år. En normal boligbereder koster mellom 4 600 og 9 000 kroner, og kommer i varierende størrelser og modeller. Hvis du vurderer en varmtvannsbereder med ekstra rask oppvarming eller har behov for løsninger som kan kobles sammen med for eksempel en varmepumpe, må du regne med noe tillegg i prisen.

Levetid og brukstid

Vi snakker gjerne om to ulike tidsaspekter: teknisk levetid og anbefalt brukstid. Teknisk levetid er tiden før varen ikke lenger oppfyller sin tekniske funksjon, mens anbefalt brukstid sier noe om tiden den vil fungere uten funksjonssvikt.

En varmtvannsbereder i rustfritt stål har for eksempel en teknisk levetid på 15-30 år, mens den anbefalte brukstiden ligger på 20 år.

Bytt varmtvannsbereder i tide

Man bør ha et ekstra våkent øye for alt som har med vann å gjøre. Dersom en tank springer lekk er konsekvensene ofte store og svært ødeleggende. Forskningsinstituttet SINTEF Byggforsk er helt klare i sine anbefalinger: bytt varmtvannsbereder før faren for funksjonssvikt øker.

Sjekk trykket

Hvis det drypper fra sikkerhetsventilen på berederen kan dette indikere at trykket på vannet er for høyt, og dette bør da sjekkes. Det kan være at det er et behov for å sette inn en reduksjonsventil på inntaket. Hvis man installerer en reduksjonsventil, skal man i tillegg få montert et ekspansjonskar som «tar opp» eventuelt overtrykk slik at ikke sikkerhetsventilen løser ut unødvendig.

OBS: Man må ikke under noen omstendigheter «tette» igjen sikkerhetsventilen. Da kan hele tanken sprenges og medføre store skader!

Når bør du bytte din varmtvannsbereder? Her er fem konkrete ting du kan sjekke for å se om utskifting av bereder er aktuelt for akkurat deg:

1. Størrelse på bereder

Familiekonstellasjoner endres. Barn kommer til og vokser opp. Antall dusjer per dag blir flere, og du opplever kanskje at tidsbruken på bad og i dusj øker betraktelig. Og den som slipper til sist må kanskje nøye seg med lunkent, eller i verste fall en skikkelig kalddusj.

Et annet kjent problem er hvis du har badekar og en liten varmtvannsbereder. Badekar trenger mye varmtvann, og da må størrelsen på tanken tilpasses behovet man har. Anbefalt størrelse hvis du har badekar er 300 liter.

Har du for liten tank til familiens forbruk er det god økonomi å bytte til en større varmtvannsbereder. Det går med langt mer strøm dersom du skal varme opp en kald tank, sammenlignet med det å vedlikeholde varmen i en større tank.

Les også: Velg varmtvannsbereder tilpasset din husholdning

Unngå en skikkelig kalddusj, og bytt varmtvannsbereder

Har du stått i dusjen når det plutselig har gått tomt for varmtvann? Enten dusjer du for lenge, eller så har du for liten varmtvannsbereder!

2. Dårlig isolering

Riktig isolering av varmtvannsberederen er viktig. Her finnes det flere ulike alternativer å velge mellom, blant annet skum og mineralull. Av disse er skum helt klart isoleringsvinneren. En 200 liters bereder med skumisolasjon vil spare inntil 500 kWh per år sammenliknet med en bereder som er isolert på tradisjonelt vis. Større beredere kan gi ytterligere innsparing ifølge SINTEF Byggforsk.

Dersom berederen føles varm på utsiden er det et tegn på at varmetapet er stort, og at strømregningen er større enn nødvendig.

3. Lunkent vann

Dersom du opplever at vannet ikke blir ordentlig varmt, er det et tegn på at alt ikke er som det skal. For å unngå skadelige bakterier som legionella, er det viktig at berederen klarer å gjøre jobben skikkelig.

4. Rust og lekkasje

Dersom det er synlig rust på tanken bør du være ekstra observant. Det trenger ikke være så alvorlig at det er fare for at tanken springer lekk, men rust sprer seg gjerne til koblinger eller ledninger - og det i seg selv kan være brannfarlig ved kortslutninger eller lekkasjer.

Lekkasjer på varmtvannsberederen er også et stort varsko om at grep må tas. Ifølge Finans Norges Vannskadestatistikk var det i 2022 hele 2080 lekkasjetilfeller som skyldtes slitasje og gamle varmtvannsberedere.

5. Berederen ser gammel ut

Ser det ut som en veldig sliten bereder, er det gjerne det. Har du en varmtvannsbereder som er blå eller oransje tilsier dette at du har en gammel modell. Disse er svært lite effektive med tanke på isolasjon og effektivitet, og det anbefales derfor å oppgradere til en nyere modell.

Spør oss om varmtvannsberedere

Er du usikker på hvilken varmtvannsbereder som passer best til ditt behov eller har du andre spørsmål knyttet til varmtvannsberedere? I tillegg til et stort utvalg av beredere finner du hos Bademiljø dyktige prosjektledere og rørleggere. Ta kontakt med din lokale Bademiljø-bedrift - så hjelper vi deg med stort og smått. 

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av baderomdesignere, fageksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.