Bademiljø.no

Utemiljø av Vaillant aroTHERM split varmepumpe
Bademiljø-redaksjonen

Skrevet av
Bademiljø

10 enkle varme- og energisparetips i hverdagen

Det krever ikke store forandringer i hverdagen for å få ned strømkostnadene og spare miljøet. I tillegg til en mengde produkter som gjør at du svarer vann, energi og miljø, er det også noen enkle varme- og energisparetips som kan gjøre stor forskjell.

Det som bruker mest energi i en bolig er desidert oppvarming. Enova anslår at i snitt 55 prosent av strømforbruket i en bolig går til å varme den opp. På en klar andreplass kommer varmtvannet. Visste du at rundt 15 prosent av strømforbruket i norske hjem går til oppvarming av vann?

Her er noen av våre enkle tips til strømsparing:

1 Senk innetemperaturen

Med et moderne varmesystem kan du ikke bare redusere oppvarmingskostnadene til et minimum, men du også spare penger og miljø.

Selvsagt skal du ikke fryse eller inngå kompromisser med tanke på komfort, men visste du at én ussel grad lavere innetemperatur senker energiforbruket med hele fem prosent?

2 Lukk dørene

Når man har ulik temperatur i ulike rom er det viktig at man holder dørene lukket. Ellers blir varmen lik i hele leiligheten, og man får behov for ekstra oppvarming.

3 Bruk lengre tid på oppvarming

Det kan virke fornuftig å skru opp varmen på fullt dersom innetemperaturen er for lav i et rom, men det er gunstigere å stille inn varmen på et noe lavere nivå og bruke lengre tid på oppvarmingen – da bruker man i alt mindre energi!

4 Velg smart varmestyring

Ved å bruke et smart varmestyringssystem kan du automatisk senke temperaturen om natten eller når boligen er tom.

Det finnes også varmestyring som gjør det mulig å senke temperaturen dersom dører og vinduer står åpne over lengre tid, slik at man sparer energi – bra for deg, og bra for miljøet!

5 Husk å lufte radiatoren ved behov

Når du hører «klukkelyder» i varmerørene, er dette et tegn på at varmefordelingen i radiatoren er ujevn. Det vil si at vannet ikke sirkulerer slik det skal. Da er det nødvendig å lufte radiatoren.

6 Vedlikehold varmeanlegget regelmessig

Et godt vedlikeholdt varmeanlegg har større ytelse og er derfor også mer økonomisk i bruk enn et anlegg «som bare virker». I tillegg er regelmessig, årlig ettersyn en forutsetning for jevn, pålitelig drift og lang levetid.

Vi hjelper deg gjerne, bruk vårt varmeskjema for å finne nærmeste Bademiljø-bedrift.

7 Ved behov: modernisering av varmeanlegg

Dersom varmeanlegget ditt er gammelt, bør du vurdere å skifte det ut. Et nyere og mer moderne varmeanlegg som baserer seg på fornybar energi eller varmepumpeteknologi koster gjerne litt å investere i, men bruker vesentlig mindre energi - noe som skåner både lommebok og miljø på lang sikt.

8 Tett vinduer og dører

Utette vinduer og dører fører til store varmetap. Du finner luftlekkasjer rundt vinduer og dører ved å føre et stearinlys langs listene og langs vegg- og taklister inne i rommet. Flammen vil blafre dersom det er trekk. 

9 Hold persiennene nede

Persienner kan bidra til å holde varmen innendørs både om kvelden og om vinteren, dersom de er festet utenpå vinduene. Tilsvarende kan en persienne skjerme for solen om sommeren, slik at solen stenges ute og det holder seg kjølig innendørs.

10 Spar på varmtvannet

Når rundt hele 15 prosent av strømforbruket i norske hjem går til oppvarming av vann, ja da lønner det seg å se på enkle tiltak som kan gjøre at du begrenser energiforbruket.

Det er flere tiltak du kan gjøre, men det aller enkleste er å bytte til en sparedusj.

Vi har samlet sammen noen flere smarte og energisparende produkter her.

Sjekk mulighetene for Enova-støtte

Når du først renoverer boligen din, lønner det seg å velge moderne energiløsninger. Sjekk mulighetene for støtte via Enovatilskuddet.

Trenger du flere råd når det kommer til energisparing? I tillegg til et stort utvalg av produkter, finner du hos oss i Bademiljø dyktige prosjektledere, rørleggere og baderomdesignere. Ta kontakt med din nærmeste Bademiljø-butikk, så hjelper vi deg!

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av produkteksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.