Bademiljø.no

Illustrasjonsbilde av en temperaturmåler
Bademiljø-redaksjonen

Skrevet av
Bademiljø

Spar energi samtidig som du sparer penger og miljø

Ser du etter en mer miljøvennlig oppvarming av boligen din? Mange har ikke mulighet for luft-til-vann eller væske-til-vann varmepumpe. Heldigvis finnes det andre løsninger.

Alternativene for de som ikke vil ha luft-til-vann eller væske-til-vann varmepumpe er luft-til-luft varmepumpe, strøm, ved og pellets.

Disse fire kan kombineres med vannbåren varme og et solfangeranlegg, og er gode erstatninger til vannbaserte varmepumper både når det gjelder miljø og økonomi.

Har du vannbåren varme koblet til en varmepumpe, men gjerne vil spare litt ekstra, kan pumpene også kombineres med et solfangeranlegg - noe som gjør at strømregningen din blir enda lavere.

Vannbåren varme uten varmepumpe

Selv om du ønsker vannbåren gulvvarme og radiatorer, trenger du ikke varmepumpe. Vannet varmes da opp med ved, pellets eller elektrisitet.

Dette er et system som passer over alt og for alle. Med et slikt anlegg får du en høy grad av komfort, men det koster jo litt - standard pris på dette er et sted mellom 150 og 200 000. På den annen siden sparer du gjerne 7 til 14 000 i året på et slikt anlegg. Så investeringen kan spares inn i løpet av noen få år.

Solfangeranlegg

Solfangere er et annet svært miljøvennlig alternativ. Her legges fem centimeter tykke plater på taket, og rør trekkes til varmtvannsberederen. Dette kan brukes i kombinasjon med alle typer varmepumper, eller med ved, pellets og elektrisitet.

På denne måten får du gratis oppvarming og varmt vann både til vannbåren varme, dusjen og badekaret i opptil åtte måneder i året. Ulempen er selvsagt at det fungerer best når det er varmt, og ikke om vinteren når du trenger det mest. Når det er kaldt bruker du pellets, ved eller strøm.

Investering i solfangere koster fra 30 til 50 000 kroner som kommer på toppen av det et anlegg for gulvvarme koster. Det kan høres dyrt ut, men: Du bruker gjerne 7000 i året bare i varmtvann, så denne investeringen har du også tjent inn igjen på noen få år. I prinsippet kan du jo dusje hele døgnet på sommeren uten at det koster deg noe. Dessuten er solfangerteknologien i stadig utvikling og blir bare bedre og bedre.

Et slik anlegg passer også for de fleste, men kanskje spesielt i ene- og flermannsboliger og leilighetskomplekser.

Styr varmen fra mobilen

Når du kjører et varmeanlegg i huset må du også ha en termostat som styrer dette. Tidligere måtte du styre mye med ledninger, men nå har det kommet teknologi som gjør at det blir styrt trådløst. Du kan flytte det og få det slik du vil, og i prinsippet kan du ha styringen liggende i kjøkkenskuffen.

En trådløs installering er raskere og billigere enn en kablet. Det finnes til og med apper til mobilen som gjør at du kan styre varmen i huset ditt via mobilen.

Det er med andre ord mye å sette seg inn i teknisk når du skal investere i vannbåren varme eller et solfangeranlegg. Når du bruker Bademiljø er din fordel er at du ikke behøver å bekymre deg.   

Vi gjør dette 100 prosent for deg. På befaringen foretar vi en varmebehovsberegning som forteller hvilket anlegg du trenger. Det skal jo både gi varme og lønne seg økonomisk. Ta kontakt med nærmeste Bademiljø-bedrift, så kommer vi på befaring og hjelper deg videre derfra. 

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av produkteksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.