Det er én myte som kan avlives først som sist, og det er at mange tror boligen de har ikke egner seg for varmepumpe.
- Enten du har oppvarming som er basert på vedfyring, panelovner eller har vannbåren varme i boligen kan du også ha varmepumpe hjemme hos deg, sier varmepumpeekspert Joachim Kobbeltvedt i ABK, som leverer pumper fra Toshiba og NIBE til Bademiljøkjeden.
- I hovedtrekk finnes det tre typer varmepumper; Luft til luft, luft til vann og væske til vann. De to første henter energi fra uteluften, mens væske til vann varmepumper henter energi fra en vannbasert kilde som for eksempel borehull, sjø eller jordvarme.
Hvilken varmepumpe passer best hjemme hos deg?
Når du velger Bademiljø som leverandør behøver du ikke tenke på dette. For å gjøre hele prosessen enklere for deg gjør de hele jobben fra befaring til installering, og eventuell boring.
Joachim påpeker at det er viktig å bruke erfarne installatører som tilbyr kjente merker. I tillegg er det andre hensyn du kanskje ikke tenker på. Men det har Bademiljø allerede har gjort for deg:
- I Norge har vi lang fyringssesong, og i kombinasjon med et kaldt klima er det viktig å bruke varmepumpe av nordiske modeller. Disse pumpene gir høy varmeeffekt ved lave utetemperaturer og er samtidig de mest effektive.
Hvilken varmepumpe bør du velge? Send inn et varmepumpeskjema, så hjelper vi deg med å finne riktig løsning samt beregne energibesparelse.
En varmepumpe er en investering
Mange synes også det er dyrt å gå til anskaffelse av en varmepumpe. Men du sparer både lommeboka og miljøet - en varmepumpe er nemlig ikke en utgift. Ifølge Joachim er det en investering som gir deg mange fordeler:
- Først og fremst når det gjelder økonomi og komfort. Med en varmepumpe senker du energiutgiftene til oppvarming, samtidig som du sparer miljøet. I tillegg får du en jevnere temperatur i boligen slik at komforten øker. Det finnes også ulike filterløsninger som renser luften og bidrar til et bedre inneklima.
Innen 2020 må flertallet av boliger i Norge miljøoppgraderes. Det gjelder kanskje din bolig også?
- Hvis du tar din del av miljøansvaret finnes det også offentlige støtteordninger når du gjennomfører energibesparende tiltak - som å få installert en varmepumpe, opplyser Joachim.
Bademiljø har lang erfaring med å installere varmepumper og vannbåren varme, og har allerede gjort det i tusenvis av norske hjem. Det eneste du behøver å er nummeret til nærmeste Bademiljø-butikk - så gjør de resten for deg.
Joachims guide til varmepumper
Luft til luft
- Henter energi fra uteluften og distribuerer denne varmen via en vifte i innedelen
- Passer for boliger som har oppvarming med for eksempel panelovner eller vedfyring
- Koster fra 15 000,- og oppover
- Årlig besparelse ligger mellom 4-8 000,- avhengig av varmebehov og bruk
Luft til vann
- Henter energi fra uteluften og avgir varme via vannbåren gulvvarme, radiator eller vifte
- Passer for boliger med vannbåren varme, enten oppvarmet av elektrisitet eller oljefyr
- Koster fra 70 000,- og oppover
- Du får igjen 2,5-3,5 ganger så mye varme som den strømmen du tilfører
Væske til vann
- Henter energi fra en stabil varmekilde. Varmepumpen som gir høyest besparelse og har lengst levetid
- Passer for boliger med vannbåren varme med elektrisitet eller oljefyr. Spesielt aktuelt for deg som rehabiliterer og ønsker å bytte oljefyren med en varmepumpe
- Koster fra 120 000,- og oppover
- Du får igjen 2,5-3,5 ganger så mye varme som den strømmen du tilfører
Fun fact: Luft til luft varmepumper kan også brukes som aircondition. Noen luft til vann varmepumper har også denne muligheten.