Bademiljø.no

Hjerterom på hyttebadet

Da varmeovnen på badet røk samtidig som klosettet sto ustødig og hele badet var nedslitt, sto valget mellom å sette inn ny ovn og klosett eller lage helt nytt bad i fritidsboligen på Jakobsbakken. Eier Marit Nystadbakk angrer ikke på at hun valgte det siste for stedet som er et kjært samlingssted for familie og venner.

- Jeg kan ikke huske en eneste påske hvor jeg ikke har vært her på Jakobsbakken, mimrer Marit Nystabakk. Hun og mannen Åge er begge pensjonerte lærere, og hadde fått leie leiligheter i den nedlagte gruvelandsbyen av Utdanningsforbundet i mange år.

Da Marit og Åge fikk tilbud om å kjøpe leilighet i et av de godt bevarte husene på Jakobsbakken i 2011, nølte de ikke med å slå til. Endelig fikk paret et eget sted de kunne bruke som hytte. Leiligheten de kjøpte ligger i det vernede huset fra 1915 som kalles “Kampen”.

Fritidsboligen på Jakobsbakken i nydelig vintervær

HISTORISK SUS

- Navnet “Kampen”, fikk huset fordi det var stor rift om leilighetene her da de ble bygd, forklarer Marit.

Marit er opptatt av lokalhistorie, og hun forteller gjerne historien om “Kampen”. For historien om “Kampen” er like mye industrihistorie og historien om fremveksten av den velferden og bokomforten vi tar som en selvfølge i dag. Også på badet.

- Fra 1896 til 1968 var det full gruvedrift etter malm på Jakobsbakken. De seks leilighetene som ble bygd i “Kampen” i 1915 for gruvearbeidere og deres familier var moderne for sin tid. Her var innlagt elektrisitet selvsagt, for elektrisiteten kom til Sulitjelma så tidlig som i 1905, forteller hun.

Det blågrønne huset med klassiske smårutete vinduer og bratte takvinkel har vært med på mye. Etter krigen ble huset bygd om fra seks til fire leiligheter. På 50-tallet fikk alle leilighetene installert vannklosett som erstatning for utedoen og et lite baderom med en håndvask.

- Å få toalett med vask i leiligheten sin ble nok opplevd som et stort fremskritt for beboerne i en strevsom hverdag, fortsetter hun.

Da det ble slutt på gruvedriften på Jakobsbakken i 1968, ble husene solgt for en billig penge til fritidsformål til flere foreninger og lag. Noen av husene ble solgt til Utdanningsforbundet, som var dem som ga Marit muligheten til å tilbringe så mye tid i de flotte omgivelsene på Jakobsbakken. Nå er de fleste leilighetene i privat eie, som leiligheten til Marit og storfamilien fra Fauske.

SLITENT BAD

Noen strøk maling og et nytt dusjkabinett var det første Marit og mannen gjorde som nybakte eiere i 2011. Siden det har leiligheten gitt mye glede til tre generasjoner Nystadbakk. Hytta har blitt et kjært samlingssted for familie og venner, og særlig påskene i “Kampen” med skirenn, appelsin og yatzykvelder er viden kjent. Her har det alltid vært hjerterom!

Så var det badet da. Til tross for at leiligheten ble mye brukt av mange, fungerte det slitne badet på fire kvadratmeter helt greit.

- På hytta forventer vi jo ikke et flott baderom, men i fjor oppdaget vi at toalettet ikke fungerte som det skulle. Det sto heller ikke støtt lenger. Varmeovnen oppe på veggen fungerte kun på full styrke, og den måtte stå på for å unngå frost i rørene, beskriver Marit.

I tillegg var planløsningen upraktisk på grunn av plasseringen av rørene, sluket var rustent og sto midt på badet. Marit savnet også hyller og skap til håndklær, sjampo og alt det som hører til på et bad.

- Naboen over gangen hadde renovert sitt bad og var veldig fornøyde med Bademiljø Fauske Rør, som hadde gjort jobben. Da ringte jeg til dem, og Bård hos Bademiljø Fauske Rør kom på befaring. Siden badet var så slitt foreslo han å gjøre mer enn å bare bytte toalett og ovn, forteller Marit.

Baderomsvinduet på hyttebadet på Jacobsbakken

GOD START PÅ DAGEN: utsikten over fjell og endeløse skiløyper fra baderomsviduet på hyttebadet er aldri feil.

EKSTRA STORT HJERTEROM MED NYTT BAD

Raskt lagde røleggermester Bård og baderomdesigner Anita et forslag til nytt bad med tegninger og prisoverslag. I tillegg til ny planløsning på badet, foreslo Bård å senke taket og å legge inn lys-spotter.

- Vi falt for forslaget fra Bademiljø Fauske Rør. Siden vi bruker hytta så mye, og er mange som bruker det, bestemte vi oss raskt. Bård hos Bademiljø Fauske Rør foreslo til og med at vi kunne beholde dusjkabinettet, forteller Marit.

Det gamle, velfungerende dusjkabinettet på det nye hyttebadet

Det gamle og velfungerende dusjkabinettet glir fint inn på det nye hyttebadet.

- ORDNET ALT FOR OSS

I starten vurderte Marit og familien å legge inn egeninnsats ved å rive badet selv, men lot Bademiljø Fauske Rør ta hele jobben fra start til slutt. Rivearbeidet startet om morgenen en vakker dag i september, og på ettermiddagen samme dag var hele badet rensket og alt avfall kjørt bort. Enkelt og greit.

- Bort med plasthyllen med speil fra 70-tallet, bort med deg gamle og slitte. Bademiljø Fauske Rør ordnet alt. De organiserte elektriker og snekker, og var veldig fleksible. Vi ønsket oss nøytrale vegger og gulv i gammel stil, og tok ut veggplater, gulv og utstyr til badet. Bademiljø Fauske Rør ga oss gode råd underveis, beskriver hun.

Seks uker etter oppstart sto det nye badet på Jakobsbakken ferdig, selvsagt med 10 års garanti på at badet er tett.

NYTT BAD PÅ HYTTA : Marit er fornøyd med det nye badet med et velfungerende toalett og god plass til oppbevaring av håndklær og velværeprodukter.

- Vi er så fornøyde! Tenk at nå kan jeg stå og bare nyte utsikten med fjell og endeløse skiløyper fra baderomsvinduet mens jeg kjenner på varmen fra gulvet. Vi kunne ikke bruke hytta mens arbeidet pågikk, men det var absolutt verdt det! sier Marit, som allerede har nye oppussingsplaner for familiestedet.

Les også: Det gode livet på hytta med innlagt vann

AVTAL TID MED VÅRE DIGITALE RØRLEGGERE

Nå kan du avtale tid med våre digitale rørleggere, og få tips og råd enkelt og greit med hjelp av mobiltelefonen. Da slipper vi ekstra tid og kostnader før vi kommer på befaring på hytta.

 

Flere tips og mer inspirasjon fra Fauske Rør

Flere nyttige verktøy