SMÅ ENKLE, MEN EFFEKTIVE GREP
Det er lett å tenke at du alene ikke kan gjøre noen forskjell. Det er helt feil. Dersom vi alle tar små grep blir effekten betydelig. Moderasjon er et stikkord her. Du trenger ikke la vannet stå å renne mens du pusser tennene, eller når du sjamponerer og balsamerer håret. Tar du en litt kortere dusj, eller reduserer varmen litt, sparer du varmtvann der også. Det å dusje er også langt mer energisparende enn å fylle et badekar. Har du gulvvarme er det penger og miljø og spare også her, dersom du modererer strømforbruket og senker temperaturen på termostaten.
SKIFT TIL SPAREDUSJ
Et “gammeldags” dusjhode bruker rundt 160 liter vann på en 10 minutters dusj. Sparedusjer har fått et ufortjent dårlig rykte. Dagens moderne sparedusjer gir nemlig akkurat den samme gode følelsen ved hjelp av høyere trykk og lufttrykk i dusjstrålene. Du kan faktisk spare opp til 60 prosent av varmtvannsforbruket ved å installere en sparedusj.
MONTÉR ET MODERNE SERVANTBATTERI
Når du skal velge kran på badet kan du også her ta miljøvennlige og økonomiske hensyn. I et tradisjonelt blandebatteri renner det omtrent 13 liter vann i minuttet. Hos nyere modeller er vannmengden redusert helt ned til 5 og 6 liter i minuttet. Det finnes også smarte, berøringsfrie servantbatterier hvor vannet styres av sensorer, noe som begrenser forbruket ytterligere.
Oras Signa er et blandebatteri med et innovativt 360-graders design - finnes både som en ettgreps variant og i en hybridversjon.
BYTT BEREDER
Utviklingen går fremover, også når det kommer til varmtvannsberedere. Har du en gammel bereder vil både lommebok og miljø tjene på at du bytter til en nyere variant. De nye varmtvannsberederne er bedre isolerte og kan faktisk redusere varmetapet med opptil 50 prosent - sammenlignet med en gammel bereder.