Bademiljø.no

Kobberør sprengt etter vinterkulden

Ikke la frosten ta vannet fra deg i vinter

Bruker du litt penger på oppvarming, kan du slippe mye frustrasjon over frosne vannrør. Når vinteren melder sin ankomst og termometeret viser ubehagelig mange minusgrader, er det en risiko for at vannrørene dine kan fryse. Det er utrolig upraktisk, og er du litt uheldig kan det også bli ganske dyrt.

- Når det kommer en frostperiode, må du være forberedt og gjøre tiltak i forkant. For å unngå problemer er det viktig å være føre var, sier fagsjef for VVS i VVS Norge, Amir Hassanzadeh.

Han legger også til at det er viktig å passe på utekraner som ikke er frostfrie da disse ofte er utsatte når kulda kommer.

Frossen-utekran-om-vinteren-800x1100.jpg

Sikre utekrana: Forhindre frosne vannrør og kostbare skader ved å holde hjemmet varmt og beskytte utsatte utekraner før kulden setter inn, råder Amir Hassanzadeh, fagsjef i VVS Norge.

Minimum ti grader i rom med vannrør

Den enkle regelen for å unngå at vannrørene dine fryser, er å holde en minimumstemperatur på ti grader i rom der det befinner seg vannrør eller vanninstallasjoner. Dette er en standard anbefaling både fra rørleggere og forsikringsselskapene. Hvis du har vannrør i veggen, er det dessuten viktig at temperaturen i tilstøtende rom ligger på samme nivå. Så dette er i utgangspunktet ganske enkelt, og i nyere hus som er godt isolerte byr det ofte ikke på så store problemer.

I eldre hus stiller det seg ofte litt annerledes. De er gjerne dårligere isolerte og det kan være krevende å få oversikt over hvor vannrørene faktisk befinner seg. Da er det viktig å gjøre en innsats for å finne ut av det. Det er en forutsetning for å kunne tilføre nødvendige varme. Går vannrørene gjennom kryperom, kjeller eller boder som er vanskelige å varme opp, bør du isolere dem. Både rørskåler, vintermatter, sydde matter og vanlige isolasjonsplater kan brukes til å isolere rør.

Rorlegger-med-kobberor-vanninnstallasjoner-800x554.jpg

Unngå frosne rør: Hold minst ti grader i rom med vannrør, isoler eldre hus der rørene går gjennom kalde områder, og stopp kald trekk for å sikre vannrørene mot frostskader.

Du må også huske på at kald trekk gir lavere effektive temperaturer. Selv om det ikke er veldig kaldt, kan dette føre til at rørene fryser. Det er med andre ord lurt å stoppe trekk mot vannrørene.

Hva gjør du når vannet har fryst?

Hvis du opplever at frosten har tatt vannet en kald vinterdag, har vi noen enkle anbefalinger til deg:

  • Steng hovedkrana
  • Ring en rørlegger
  • Ikke prøv å ordne opp på egenhånd

Hovedkrana skal du stenge fordi det er en enkel forsikring mot vannskader dersom det har oppstått skader på selve røret. Så lenge den er stengt vil det ikke kunne lekke vann ut av det skadde røret dersom isproppen tiner.

Frosne-ror-lekkasje-800x544.jpg

Ved frosne rør: Steng hovedkranen, unngå å tine rørene selv, og kontakt en rørlegger for trygg håndtering og forebygging av vannskader når vannrørene fryser.

- Jeg anbefaler også alle å stenge vannet dersom man skal reise bort, legger Amir Hassanzadeh til.

Da kan ikke vannet flomme ut hvis røret fryser, sprekker og tiner opp igjen mens du er borte. På den måten sikrer du deg mot at det kan oppstå store vannskader i boligen.

Vi anbefaler ingen å prøve å tine røret selv da du risikerer å gjøre skaden større enn den allerede er. Det enkleste og tryggeste er å ringe en rørlegger som kan gjøre jobben med spesialverktøy. Rørleggeren kan også vurdere om røret har tatt skade og om det er behov for reparasjoner. Finn din nærmeste Bademiljø-rørlegger.

Plastrør tåler mer enn kobberrør

Kobberrør er særlig utsatt for skader som følge av frost og kan fort sprekke eller bli svekket på andre måter når vannet går fra flytende til fast form. Moderne PEX-rør i plast tåler slike påkjenninger langt bedre. I tillegg er det lettere å oppdage lekkasjer. Selve vannrøret ligger nemlig inni et varerør og alle vannrør/koblinger er samlet i et fordelerskap. Lekker det i ett av rørene, fylles varerøret opp og vannet kommer til slutt inn i fordelerskapet. Derfra renner det ut på et gulv med sluk via et rør og en siklemikk.

Vann-sprengt-vannror-av-kobber-odelagt-av-kulde-ny-800x554.jpg

Gå bort fra kobberør: Kobberrør er sårbare for frostskader, mens moderne PEX-rør tåler påkjenninger bedre og gjør lekkasjer enklere å oppdage – en oppgradering til PEX kan derfor være smart, spesielt ved rehabilitering av bad eller kjøkken.

Har du kobberrør, kan det med andre ord være fornuftig å vurdere en overgang til PEX. Kanskje det kan gjøres i forbindelse med en planlagt rehabilitering av badet eller kjøkkenet?

Ta kontakt med Bademiljø i dag for å få råd og tips til hva du kan gjøre for å få et mer moderne og tryggere røropplegg hos deg. Og husk – vi hjelper deg gjerne hvis du skulle være så uheldig å oppleve at vannet fryser i løpet av vinteren.

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av baderomdesignere, fageksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.