Bademiljø.no

Bademiljø tett sluk
Bademiljø-redaksjonen

Skrevet av
Bademiljø

Når renset du sluket sist?

Vannlekkasjer og tette avløp oppstår ofte gradvis og over tid. Det kan føre til vond lukt, muggsopp eller kostbare reparasjoner etter en lekkasje. Her er noen triks som hjelper deg å forhindre vannskader.

Å være nøye med renholdet og gode baderomsrutiner gjør at man raskere oppdager problemer før de koster deg penger. Vi anbefaler sjekk av rør og sluk en gang i halvåret.

Tett sluk på badet?

Det samler seg raskt hår og smuss i sluk og rør, noe som gjør det vanskelig for vannet å renne fritt. Det er derfor veldig viktig å rense sluket jevnlig. Hvor ofte avhenger av husstanden. Du merker midlertidig fort når det er på tide å rense sluket, da begynner vannet å renne saktere ut.

Tette rør kan skape oversvømmelser på badet, noe som kan føre til vannskader, enten hos deg selv eller hos naboen i etasjen under.

Skulle rørene tette seg helt blir problemet ofte akutt, men ikke la deg friste til å kjøpe avløpsåpner fra butikken. Derimot bør du kjøpe avløpsåpneren din hos en faghandel, disse er både skånsomme mot rørene og er en mer effektiv problemløser både på lang og kort sikt.

Husk å rense vannlåsen

Gjør det til en rutine å rense vannlåsen en gang per halvår. Det er lurt å gjøre det jevnlig for at det ikke skal samle seg for mye smuss og hår mellom hver gang. En myk børste kan gjøre det lettere å fjerne smuss som har satt seg godt.

Hvordan du renser vannlåsen

Husk at det ikke bare er på badet du bør gjøre dette. Det er like viktig å ha det gode renholdet og rutinene på kjøkken og vaskerom. Vann som renner saktere kan være et tegn på at du ikke har gode nok rutiner for rensing av vannlås.

Når du renser vannlåsen kan du samtidig skru av silen på kranen og tømme denne også. Husk å bruke rengjøringsmidler som er beregnet for dette, og som ikke er for sterke eller inneholder slipemidler. Det kan nemlig ødelegge materialene i kranen. Vask også godt av med vann når du bruker rengjøringsmidler.

Vannlekkasje på badet?

Dersom du ønsker å ligge i forkant av en potensiell vannlekkasje på badet er det lurt å holde gulvet rundt toalettet tørt slik at du enkelt oppdager lekkasjer som skulle oppstå.

På vegghengte toaletter er det ofte montert en liten lekkasjekile nede ved gulvet, som man kan følge med på at det ikke kommer vann ut fra.

Vann som tappes fra badekaret bør renne rett i sluket og ikke rundt på gulvet under badekaret før det finner veien ned i sluket. Følg med når du tømmer karet ved å fjerne fronten på badekaret eller bruk inspeksjonsluken dersom du har et integrert kar.

Bytt slange på vaskemaskinen

Du trenger ikke bytte slangene på vaskemaskinen ofte, men følg med på slitasje. Se etter misfarging og sprekkdannelse for å vurdere om den må fornyes. Dette er et ukomplisert arbeid som kan sikre deg mot vannskader.

Installer lekkasjestopper

En lekkasjestopper kan ikke hindre en lekkasje i å oppstå, men den vil registrere lekkasje, stanse tilførselen av vann og begrense skadeomfanget etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Hvis du har kjøleskap med vanntilkobling, oppvaskmaskin, varmtvannsbereder eller lignende på gulv uten sikring mot lekkasje kan du føle deg tryggere med en lekkasjestopper montert av en rørlegger.

Serviceavtale med rørlegger

Dersom du er flink med rengjøringen og sjekker jevnlig for slitasje og om rør i faresonen, er dette den enkleste og sikreste måten å unngå tette rør og vannskader på. Det er imidlertid lurt å lage en avtale med rørlegger om jevnlig service dersom du vet med deg selv at du ikke kommer til å følge opp de nevnte tiltakene. Dette kan være en god investering for å unngå høye kostnader ved et potensielt akutt problem.

En serviceavtale er den sikreste måten å unngå tette rør og vannskader på.

Behov for rørlegger? Hos oss i Bademiljø finner du dyktige rørleggere som kan vi gi deg gode råd og hjelpe deg med å holde rørene dine fri fra smuss. Ta kontakt med din nærmeste Bademiljø-rørlegger eller bestill rørlegger her.

Om forfatteren

Bademiljø-redaksjonen

Bademiljø

Bademiljøs redaksjon består av produkteksperter og rørleggere med mange års erfaring fra servicearbeid og rehabilitering av bad. Redaksjonen holder seg oppdatert på lover og regler, trender, nyheter og varme- og energiløsninger.