Bademiljø.no

Spør en ekspert

Gode råd er gratis

Trenger du gode råd og tips? Vi er her for å hjelpe deg.

På denne siden finner du svar på spørsmål som omhandler rehabilitering av bad, våtromsnormen, 10-års tetthetsgaranti og mye mer. 

Finner du ikke svar på det du lurer på? Send oss en e-post eller besøk oss på Facebook der våre eksperter står klare for å svare på alle spørsmål som handler om bad.

Vi svarer deg på Facebook

Trenger du inspirasjon, gode råd eller tips? Vi er her for å hjelpe deg. Send oss et spørsmål på vår Facebook-side. Våre eksperter har lang erfaring og svarer på spørsmål enten det dreier seg om interiør, produkter eller rørteknisk.

 

Baderomsmiljø med synlig damp og INR ARC dusjvegg med profiler i krom

Har du spørsmål om priser eller ønsker en befaring?

Mange av våre kunder tar kontakt med oss tidlig i prosessen før de skal pusse opp badet. Vi kan bistå med gode tips og råd og komme hjem til deg på en uforpliktende befaring.

Våre erfarne baderomdesignere og prosjektledere gir deg et helhetlig tilbud og koordinerer hele prosessen fra idè til ferdig tett bad. Kontakt din lokale Bademiljøbutikk og gjør en avtale allerede i dag.

Ofte stilte spørsmål om oppussing av bad

For en totalrehabilitering av bad må man regne med minimum 150 000 - 180 000,- En annen “regel” som kan være grei å forholde seg til er ; enkel standard ca kr 40 000,- pr kvm gulv, litt høyere standard 50 000,- pr kvm gulv. Dette er selvfølgelig bare prisantydninger og hvert enkelt prosjekt må befares for å gi en riktig pris.

Det er flere ting man bør tenke på. Blant annet dette med størrelse. Det kan være fint med store fliser, men også en utfordring i forhold til det fallet man skal ha på gulvet. Idag leveres det sluk som leveres som “renner” som kan være fine å benytte når flisene er store. I tillegg er det lurt å påse at flisene har beskrevet “vannoppsug” og her er kravene ulike for gulv og vegg. Når du skal kjøpe fliser så er det alltid lurt å ha litt ekstra. Dette er fordi du ikke kan garantere å få lik farge hvis du må etterbestille “litt mer”. Fliser er et naturprodukt og det er lurt å få fra samme produksjon når man bestiller.

Her har det vært veldig mye frem og tilbake de par siste årene fra myndighetenes side. Først skulle alle jobber vedrørende oppussing av bad søkes i kommunen. Men myndighetene mente etterhvert at dette ble alt for tungvindt, så de gikk tilbake på mye av dette. Slik vi tolker loven nå er det frivillig om man vil søke eller ikke. Det er samtidig viktig å understreke at det fortsatt finnes ulike typer tiltak hvor det skal søkes.

Våtromsnormen er en norm som er laget av håndverkere og myndigheter sammen. Bakgrunnen for at denne ble laget var at man ønsket et tverrfaglig oppslagsverk for bygging av bad siden veldig mange faggrupper er involvert i hverandres arbeider. Våtromsnormen er like viktig for rørleggeren som for snekker eller flisleggeren. Eksempelvis så hjelper det ikke at membranleggeren gjør en “vanntett” jobb hvis elektrikeren skjærer hull i duken til varmekabelen, eller rørleggeren skrur fast klosettet gjennom tetteskjiktet i etterkant.

Garantien inneholder en hel perm med dokumentasjon på alt arbeidet som er utført og hvilke bedrifter som har gjort det. Her får du også vedlikeholdstips og bildedokumentasjon av de avgjørende arbeidene i våtrommet. Produktinformasjon skal også ligge i Garantipermen. Den inneholder også den inngåtte kontrakten, eventuelt tilbudet og sist men ikke minst et Garantibevis som er et verdidokument ved eventuelt videresalg. Her ligger også vilkårene for Garantien. Skulle av en eller annen grunn Bademiljøbedriften som har utført badet opphøre, så videreføres Garantien sentralt. Dette er din trygghet.

Både og. Det å skifte ut et dusjbatteri kan være enkelt hvis det er “standard” og passer. Men et servant eller kjøkkenbatteri kan mange ganger være en litt mer utfordrende oppgave. Det anbefales å bruke rørlegger til å gjøre dette.

Historisk sett så har det vært mye bly i messing som blir benyttet til kraner. Dette er noe man har blitt mer og mer oppmerksom på, da det kan være svært helseskadelig. I dag er ikke dette problemet stort i fra de kjente merkevarene. Men skulle du finne en kran til vasken som koster 149,- så skal man være litt oppmerksom på at det er “så som så” med kvaliteten. Da er det ihvertfall smart å be om dokumentasjon i en eller annen form fra butikken.

Dette er en evig diskusjon og mange ulike oppfatninger. Det er ikke noe problem å dusje rett på flislagt underlag hvis baderommet er riktig konstruert og tetteskiktene er i orden. Dette holder i årevis! Fordelen med et kabinett er at du ikke utsetter bygningskonstruksjonen for noe fuktighet, men samtidig er det noe mer utfordrende å holde dette rent. (Bak kabinettet osv). Så velg og vrak! Begge deler er ok.

Både ja og nei. I hele fyringssesongen så er det helt klart mest lønnsomt med vannbåren varme. Hvis baderomsgulvet er det eneste gulvet som skal ha varme utenom fyringssesong så kan det være smart med elektrisk kabel. I mange nye hus i dag blir det lagt ned begge deler i samme gulvet.

Når det gjelder kvalitet på baderomsmøbler så kan det være lurt å se litt på skuffer, glideskinner osv. Her er det store kvalitetsforskjeller. I tillegg kan du se på kantlister og avslutninger om dette ser helhetlig ut. Møbler er som regel laget i lakkerte skrog med MDF kjerne eller finerte skrog er med spon kjerne. Begge disse er bra hvis de blir produsert på en tilfredsstillende måte. Baderomsmøbler er også et produkt hvor leverandører i mange tilfeller “kommer og går”. Vil derfor anbefale et kjent merke hvor det er stor sjanse for at de også er i markedet etter noen år hvis noe skulle skje.

Ofte stilte spørsmål om flislegging, GULVBELEGG og bruk av baderomsplater

Vi anbefaler at du fjerner eksisterende plater. Bakgrunnen for dette er blant annet at konstruksjonen av oppbygging av veggen blir feil hvis du får 2 tettesjikt utenpå hverandre. Rivejobben her er liten i forhold til å få en helt ny oppbygd vegg.

Når det gjelder hva man kan gjøre selv så avhenger det veldig mye av hva man har kompetanse til. I utgangspunktet vil jeg ikke anbefale deg å gjøre stort sett mer enn riving og rydding. Baderom er komplisert og selv om man føler seg kompetent så er det veldig mye «overlapp» mellom ulike faggrupper som er viktig for å få et 100% produkt. Om gulvbelegget er godt nok som membran avhenger veldig av hvordan dette ser ut, men i utgangspunktet er ikke dette en løsning vi anbefaler.

Dette er ikke en anbefalt løsning. Hvis du tenker å legge belegg på deler av badet vil man aldri få en fuktsikret overgang mellom belegg og flis. Jeg vil heller anbefale deg å vannteste gulvet for å se om det er tett. Da tettes sluket og man fyller opp gulvet med vann som får stå i 24 timer. Hvis man umiddelbart ser lekkasjer sørger man for rask tømming av gulvet slik at ikke oppstår varige vannskader. For å få en pris på dette må du ta kontakt med en av våre bedrifter lokalt

Det finnes dessverre ingen «lette veier» når det gjelder dette. Å skifte fliser slik du beskriver er ikke å anbefale. Uansett om du skulle klare å få av de gamle, så vil du høyst sannsynlig ødelegge membranen på underlaget. Hvis du må bytte gipsplater på vegg så henger dette sammen med membranløsning på gulv, og da er man i gang med en totalrehabilitering.

Det er nok som du sier en kortvarig løsning å male flisene, men det går. Det er også fullt mulig å legge flis på flis- det er nok den beste løsningen i dette tilfellet. Nye veggplater rett på eksisterende fliser er ikke å anbefale da dette krever en stor grad av nøyaktighet og grunnarbeider. Uansett hva du velger må du være klar over at lister til vinduer, dører osv må fores ut/legges på nytt. Det kan også være at du må legge om noe av røranlegget for å få det forskriftsmessig.

Man kan ikke fjerne sporene (hullene) etter en dusjvegg uten å bytte flisen. Dette kan være utfordrende da man ødelegger membranen/tettsjiktet hvis man forsøker å fjerne en veggflis. En alternativ løsning kan være å fuktsikre det gamle hullet, og deretter for eksempel montere en pynteflis utenpå den eksisterende flisen. Hvis man bruker en passende dekorflis som skiller seg litt ut kan det bli veldig fint, men det er jo en smaksak. Flis kan limes på flis så det er ikke noe problem.

Det er fullt mulig å legge nye fliser på utsiden av eksisterende. Men dere bør ha fagfolk inne for å befare/utføre dette. Blant annet er det utfordringer med rørgjennomføringer etc hvis dette gjøres. Man skal være veldig sikker på at badet er i god stand før man velger å legge så mye penger i en slik løsningen. Kjedelig hvis bakenforliggende konstruksjon ikke er 100% og man velger å «pynte» i stedet for å gjøre det fra bunn av. Plater er ikke å anbefale da innfestingen krever at platene skrus i skikkelig treverk.

Jeg vil ikke anbefale å legge nytt gulvbelegg oppå det gamle. Det kan fungere å legge fliser på et gulvbelegg hvis forholdene tilsier dette. Det er mange ting å ta hensyn til i en slik prosess og overgangen mellom gulv og vegg er alltid utsatt. Derfor må du ha en fagmann som kan se på ditt bad og finne de beste løsningene.

Nyttige verktøy for deg som skal pusse opp badet